Ülke TV’nin sevilen programı ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu bölüm İstanbul’un tarihi semtlerinden Fatih’i gezdi. Programı hazırlayan ve sunan Ahmet Anapalı dünden bugüne Fatih semtinin yok olan tarihini anlattı. Anapalı programda, “Fatih semtinin tarihi nedir? Fatih semtindeki tarihi mekanlar nerelerdir?” sorularını yanıtladı. Anapalı programa, Fatih’in saklı tarihine bir inşaatın temeli kazılırken keşfedilen su yolunu anlatarak başladı. Fatih Külliyesi’ne çıkan caddenin hemen sağında bulunan bu su yolunun 385 yılında İmparator Valens tarafından yapılmış su yollarının bir kolu olabileceğini belirten Abapalı, inşaatın temeli kazılırken keşfedilen bu su yolunun Fatih’in saklı tarihinin bir yansıması olduğunu söyledi.
1908 yılında meydana gelen Fatih’teki Çırçır yangını nasıl meydana geldi?
Tarihçi – Yazar Ahmet Anapalı 1908 yılında gerçekleşen ve Fatih’te çok sayıda binanın yanmasına sebep olan Çırçır yangınını ‘Tarihte Yürüyen Adam’ programında anlattı. Roma’dan bizlere kalmış bir âdet olan dar ve biçimsiz ev yapılanmasının büyük yangınlara sebep olduğunu belirten Ahmet Anapalı, bu yangınların İstanbul’un bina yapısında büyük değişikliklere gidilmesine vesile olduğunu belirtti. Ayrıca Anapalı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde 1500’den fazla çeşmenin var olduğu bilinirken günümüzde bu eserlerden sadece 100’ünün varlığını koruyabildiğini belirtti ve tarihin nasıl yok olduğunu anlattı.
Firuz Ağa Camii’nin tarihçesi nedir? Firuz Ağa Camii nasıl yok olmuştur?
Tarihçi – Yazar Ahmet Anapalı Fatih semtinin yok olan tarihine Firuz Ağa Camii’ni anlatarak devam etti. Anapalı, Firuz Ağa Camii’nin 1500’lü yıllarda Sultan 2.Bayezid Han döneminde inşa edildiğini ve bu eserin 1944 tarihinde İsmet İnönü zamanında yıkılarak yerine Unkapanı yolu yapıldığını belirtti. Ahmet Anapalı, şu an eserin bulunduğu yerde otoyol olduğunu ve Firuz Ağa Camii imamının kalmış olduğu evin bulunduğu alanın ağaçlandırıldığını söyledi.
Fatih’in yok olan Ebulfazl Mahmut Efendi Medresesinin, İbrahim Paşa Hamamının, Gürcü Mehmet Paşa çeşmesinin, Ahmet Muhtar Paşa konağının ve daha birçok eserin hikayesi Ahmet Anapalı’nın anlatımıyla Tarihte Yürüyen Adam programında ekrana geldi.